58 Gün/Mustafa Kemal ile Filistin’den Anayurdun Dağlarına kitabını indir

58 Gün/Mustafa Kemal ile Filistin’den Anayurdun Dağlarına
“Hanedanın, İstanbul’dan Limni adasına, oradan Çanakkale kıyılarına uzanan teslimiyetine karşı, ıssız ovalarda,
İskenderun limanında ve Toroslar’da yakılan isyan ateşi. Gerçeklerin içinden süzülüp gelmiş, 58 günde binlerce yıl-lık bir serüven; acısız sevdalar ve sonsuz barış için karan-lığı yakmaya çağıran sarsıcı, sürükleyici, lirik ve konusunda bir ilk.”
58 Gün “Türklerin kara kutusudur!”
Yusuf Yavuz

“Ne zaman çok iyi bir araştırma okusam hep düşünürüm, ”Keşke Uğur Mumcu da bunu okusaydı” diye. İşte Sivil Örümcek kitabı da bunların en önde gelenlerindendi.
(..) Mustafa Yıldırım da, Uğur Mumcu gibi üstün yetenekli bir araştırmacı olduğu kadar, çok da iyi bir yazar. ”Ulus Dağı’na Düşen Ateş” mutlaka okunması gereken belgesel roman. Çok çekici bir roman üslubuyla anlatılan gerçek öykü.(..)
Şimdi anladın mı Sevgili, neden ”Keşke Uğur bunu okusaydı” dediğimi? Sen mutlaka oku. Ben Mustafa Yıldırım’ın henüz okumadığım ”58 Gün”ünü bitireceğim.” Ali Sirmen, Cumhuriyet, 8.1.2006

“Yazar, Mustafa Kemal’in bir silah arkadaşı gibi onunla birlikte Filistin’den başlayıp Anayurdumuza doğru sürüp gelen 58 günlük bir ölüm kalım savaşına katılmış.
Roman taşlı bir yolda ilerleyen küçük bir kızın, düşman askerlerince durdurulup üstünde bomba aranması ve bir subayın İskenderun’da yabancı askerleri durdurmasıyla başlıyor.
Ortadoğu’da yapılan savaşları, hem bir savaş tarihçisi gibi, hem de usta bir yazar gibi anlatmak hiç de kolay değildir. Yazar, büyük bir ustalıkla bu zorlukları yenmiş, hatta savaşların seyrini belirleyen yorumlarda bulunmuştur.
Anlatılan kişiler, yerler, dağlar, ırmaklar, ovalar gerçek” Halep, Şam, Filistin, Beyrut, Musul, İskenderun, Kilis, Adana, Şeria Vadisi, hem tarihleri hem de coğrafyalarıyla birlikte anlatılmış. Halkların siyasal ve ekonomik durumları ile uygarlıkları üzerinde durulmuştur. Bu topraklar, çeşitli yönlerden gelen halkların çatışmalarıyla yoğrulmuş, uygarlıklarıyla tarih sahnesine çıkmışlardır. Hem Araplara, Filistlere, hem de Türklere, Ermenilere, Yahudilere, Hıristiyanlara rastlatır. Çıkarlar çatışması bu halkları birbirine düşürmüş ve tarih boyunca buralarda huzur sağlanamamıştır.
Romana eklenen savaş haritaları, kroki ve resimler savaşın seyrini izlemek bakımından yararlı olmuştur. Olaylar ve kişiler, coşkulu bir dille anlatılmış. Ruh çözümlemelerine çok önem verilmiş. Roman duygulu anlatımı; tarihi yorumları; Atatürk’ün kişiliği, savaşa ve barışa ilişkin düşünceleri bakımından çok başarılı. Tarihimizin bir dönemini usta bir yazarımızın romanından okumak yararlı olacaktır.” Murat Özmen, Atatürk’le Yaşamak, Karınca Y., 2005

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir