Ailede ve Okulda Değerler Eğitimi
Eğitim belirlenen amaçlar doğrultusunda bireyi yetiştirme süreci olarak tanımlanabilir. Bu süreçte kazanılan bilgi, beceri, tutum ve değerler, bireyin karakterini farklılaştırır. Karakteri gelişen, bilgi ve beceriler ile donatılan birey ise, toplumsal yapı üzerinde olumlu değişmeler meydana getirir. Bu durum ise, temel değerlerin aileye ve çocuklara, bir başka yönüyle de öğrencilere kazandırılması ile mümkün olabilir.
Bireyin hayatında hemen her şey değerlere göre algılanır ve yaşamın anlamı bu şekilde öğrenilir. Bu yüzden değerler eğitiminin yapılmasında, aileye, eğitim kurumlarına ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir. Kadın veya erkek, her ferdin yaratılışındaki kabiliyetler ancak iyi bir eğitimle gelişebilir. Eğitim sayesinde değerlerimizi temsil eden örflerimizi ve geleneklerimizi en iyi şekilde koruyabilir, çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlayabilir, huzur içinde yaşamalarını sağlayabiliriz. Bu sebeple hemen hiçbir konu aile eğitimi kadar önemli olamaz.
Eğitim bir gelişme ve geliştirme işidir. İnsan, gelişmeye elverişli bir takım kuvvet ve kabiliyetlerle yaratılmış olduğu için eğitilmesi zor değildir. Bir eğitim sistemi, fertleri madden ve manen geliştirebildiği, gelecekte daha çok gelişmelerine imkân verdiği nispette değerlidir.