AKP Devrinde Medya Alemi
AKP devrinde Türkiye’nin medya âleminde yaşanan köklü dönüşümü hakkıyla incelemek; medyadaki dönüşümü toplumun genel dönüşümüyle ilişkilendirecek bir yöntem, dönüşümün siyasal ve sınıfsal dinamiklerini görünür kılacak bir kuramsal perspektif, olguları anlamlı bir biçimde birbirine bağlayan titiz bir araştırmacılık ve bunların tümünden nasıl bir sonuca ulaşıldığını çarpıcı bir şekilde ortaya serecek bir analiz gücü gerektiriyor.
Vahdet Mesut Ayan, bu gereklilikleri yerine getirme çabasıyla kapsamlı bir çalışma ortaya koyuyor.
AKP Devrinde Medya Âlemi, medyadaki dönüşümün ekonomide, devlette, siyasal toplumda, sivil toplumda ve kamusal alanda yaşanan dönüşümle eşzamanlı ve eşgüdümlü ve eşyöntemlerle gerçekleştirildiğini panoramik bir şekilde gözler önüne seriyor. Bu sergileme için AKP’nin uzun iktidar devrini belirli dönemlere ayırıyor ve her dönemin dönüştürücü stratejilerini özgün kavramlaştırmalarla mercek altına alıyor. Kitap, 24 Haziran 2018 seçimlerini bir örnek vaka olarak inceliyor.
AKP Devrinde Medya Âlemi’ndeki sergileme, çözümleme ve inceleme uğraklarına bakıldığında AKP’nin medyayı her hücresine nüfuz edecek derecede önemsediği, onu adım adım ama radikal bir biçimde yeniden yapılandırdığı, her anını ve her yanını kontrol ettiği, yönlendirdiği, ele geçirdiği, böylelikle yeni bir medya düzeni yarattığı görülüyor. Medyada görünen yüzlerin, medya patronlarının ve medya yapılarının değiştiği; habercilik ilkelerinin başkalaştığı; hedef ve söylemlerin belli bir ideolojinin, belli bir partinin, belli bir liderin yörüngesine sokulduğu bir tablo ortaya çıkıyor.
AKP Devrinde Medya Âlemi, uzun yıllar önemli bir başvuru kitabı olacak nitelikte bir çalışma.