Almanak 2008 Analizleri
Almanak 2008, küresel kapitalizmin krizinin derinleştiği ve krizin tüm yükünün emekçi sınıf ve tabakaların üzerine yıkılmaya çalışıldığı günlerde elinize geçiyor. Ve Almanak 2008 yazarları, diğer 7 Almanak’ta olduğu gibi, emekten yana bir tutumla hem krizi ve krizin değişik alanlarda yansımalarını analiz ediyorlar hem de küresel kapitalizmin neo – liberal politikalarını ve sonuçlarını açığa çıkarıyorlar.
Almanak 2008 ne yazık ki, yitirdiğimiz iki yaşam ustasının ardından yazdıklarımızla başlıyor: SAV Onur Kurulu üyemiz Nail Çakırhan ve emekten yana birçok etkinliğe olduğu gibi Almanak çalışmalarına da katkısını esirgemeyen Türkel Minibaş’ı bir kez daha saygıyla, özlemle anıyoruz.
2007 ile başladığımız Almanak yuvarlak masa toplantılarının birincisinin katılımcıları Hayri Kozanoğlu, Özgür Müftüoğlu, İrfan Kaygısız ve Fuat Ercan, 2008 yılını değerlendirdiler.
Bu değerlendirmenin ardından İzzettin Önder, Başak Ergüder, Hakan Kapucu, Sibel Özbudun-Müge Tuzcuoğlu, Cahide Sarı, Öztin Akgüç, Nuray Ergüneş, Ümit Akçay ve Ahmet Atalık, Ekonomi – Bankacılık – Tarım başlığı altında krizi ve sektörleri analiz ettiler.
İkinci yuvarlak masa toplantımız, Ergenekon sürecinin ısınmaya başladığı günlerde yapılmıştı ve “Türkiye Nereye? Sol Nerede” başlığını taşıyordu. Sol kamuoyunda da oldukça ses getiren bu toplantının katılımcıları SAV Yönetim Kurulu üyeleri dışında Fuat Ercan, Aydın Çubukçu, Haluk Yurtsever, Ece Kocabıçak, Ertuğrul Kürkçü, Alper Taş, Kurtar Tanyılmaz, Özgür Müftüoğlu idi.
2008 Türkiye Değerlendirmeleri Bölümündeki yazarlarımız Bülent Falakaoğlu, Yücel Demirer, Murat Aydın, Örgen Uğurlu, Evren Haspolat, Özgür Narin, Yasemin Özgün, Nilüfer Korkmaz, Levent Yaylagül; bu bölümde doğal olarak yer alan Ergenekon süreci ile ilgili yazıların yanı sıra, üniversitelerimizin dönüşümü ve diğer gelişmelerle ilgili yazılar ağırlık kazandı.
Özellikle CDler üzerindeki zaman dizinlerde oldukça ayrıntılı olarak araştırmacılarımızın kullanımına sunduğumuz Emek Hareketi Bölümünde: Berna Güler Müftüoğlu; “2001’den 2007/8’ye Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde Küresel Üretim Zinciri ve Çalışma İlişkileri”, Özgün Akduran; “Tekel’in Ardından”, Gülnur Elçik; “Desa Direnişi Emek Mücadelesine Ne Kattı?”, Ece Kocabıçak; “Kalkınma Kavramına Feminist Eleştiri Denemesi” başlıklı yazıları ile bu bölümün içeriğini oluşturdular.
2008 yılı AKP Hükümetinin Sağlık ve Sosyal Güvenlik alanında neo liberal politikaları – Türkiye’de oldukça önemli bir toplumsal muhalefet oluşturulmasına karşın – yasalaştırdığı bir yıl oldu. Almanak 2008’de SOSYAL GÜVENLİK ve SAĞLIK; Onur Hamzaoğlu’nun “Kapitalizmde Sağlık Hizmetleri ve Dünya’da ve Türkiye’de Sağlık Reformu”, Hakan Tüzün’ün “Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Erken Sonuçlarının Değerlendirilmesi”, Cavit Işık Yavuz’un “Türkiye’de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği”, Çiğdem Çağlayan’ın “Türkiye’de Çocuk İşçilerin Durumu”, Nilay Etiler’in “Türkiye’de Çocuk ve Anne Sağlığı Sorunları” ve Özlem Özkan’ın “Mevcut Sağlık Sistemi İçinde Evde Sağlık Hizmetleri” yazıları ile yer aldı.
2008 sonu – 2009 yılı başında bir kez daha Filistinli kanı ile sulanan Ortadoğu, Temel Demirer’in “Ortadoğu’nun İsyankar Nabzı” ile Almanak’ta yer aldı. Tolga Tören ise yaşadığımız günlerde tüm kesimlerce tartışılan, siyasi ve pratik olarak tavır, tutum alınan ulusal sorunu “Güney Afrika – Türkiye, Ulusal Sorun -Sınıf Sorunu: Yakın Dönem Tarihi İçin Bir Karşılaştırma Denemesi” başlığı altında inceledi.