Anadolu’dan Geldik & Devletin Tanıtım Filmlerinde Ulusal Kimlik Anlatısı (1934-2005)
“ ‘Anadolu’dan Geldik..!’, devletin çektirdiği ülke tanıtım filmlerinin ‘ulusal kimlik’ ve ‘coğrafya’ temelinde söylem çözümlemesini yürütüyor, Türkiye’de düşünce tarihi tartışmalarının bu filmlerde bıraktığı izi, 1934’ten 2005’e kadar, dönemler halinde sürüyor.
Görece geç modernleşen Türkiye toplumunda devlet kendisini ve ulusunu nasıl kurdu, tanımladı? Rejimin temel dinamiklerini dış dünyaya ve vatandaşına hangi başlıklar üzerinden “tanıt”tı? Filmlerde ulus, ulusal kimlik, Asyalılık ve Anadoluluk, tarih, coğrafya, mimari, Osmanlı geçmişi, kadın, mit, ideoloji, Doğu ve Batı kavramlarına Cumhuriyet’in farklı dönemlerinde hangi değerler atfedildi, Ankara-İstanbul ayrışmasına nasıl yaklaşıldı? Neler “dışarıda” bırakılırken, neler “Türklük” ve “Anadoluluk” parantezinden okundu? Filmlerde “Atatürk” imgesi nasıl işlendi..?
Eser, bu temel sorular eşliğinde, Türkiye’de devlete egemen olan farklı siyasal yaklaşımların barındırdığı tarihsel gerilimleri, süreklilikleri ve değişimleri, film metrajları üzerinden tartışmaya davet ediyor.”
Okay Bensoy