Barok Resim ve Heykel Sanatı
Batı sanatı tarihinde Rönesans’tan sonra yaşanan Barok dönem, tüm kıta Avrupası’nı hem düşünsel hem de sanatsal yönden derinden etkiler. On sekizinci yüzyıl Aydınlanma Dönemi’nin akılcılığının gelişmesinde önemli rolü olan bu geçiş süreci, sanatsal bakışı değiştirmenin yanı sıra yaşama bakışı da şekillendirir. Kurallı monotonluktan çok doğaçlama heyecanlara, insanın aniden değişen duygularına, yaşamın muğlaklığına ve bir muamma olan sonunu düşünmeye kucak açılan bir dönem olarak Barok, ilginç ve renkli ressamlar, mimarlar, heykeltraşlarla öne çıkar: Caravaggio, Rembrandt, Rubens, Vermeer, Ribera, Bernini, Maderno…
Barok: Resim ve Heykel Sanatı, Barok dönemin kıta Avrupası’nın resim ve heykel geleneğindeki yerini tüm ayrıntılarıyla ele alıyor. İtalya, Hollanda, Fransa ve İspanya özelinde on yedinci yüzyılın izlerini sanat tarihi üzerinden sürüyor ve bu toprakların birbirleriyle etkileşimleri hakkına bilgiler veriyor. Sanatçıların ve üretimlerinin bölgeye göre değişen nüanslarına da değinilen kitabın yazarı Nilüfer Öndin, okura Batı sanatı özelinde bütüncül bir Barok dönem okuması yapma imkanı veriyor.
Işığın ve gölgenin öne çıktığı, figürlerin, nesnelerin köşelerden kurtulup birbiri içinde erircesine dağıldığı, zaman zaman bitmemişlik hissi uyandıran resim ve heykel görselleriyle zenginleşen içeriği sayesinde bu kitap, Barok dönem kültürünü, sanatını, düşünce dünyasını, hatta siyasi ilişkilerini anlamak isteyen okura anlaşılır, kapsamlı, bilgilendirici bir kaynak sunuyor.