Bilimin Şiir Hali Matematik
Matematikte, şiirde olduğu gibi, deha genellikle içgörü parıltılarından doğar. Bir problemi çözmekte, ilham bulmakta zorlanıyor musunuz? Bir doğa yürüyüşü ya da uykusuz bir gecenin ardından gelen bir fincan sade kahve buna çare olabilir. Böylece kelimeler ve fikirler bir denklemdeki veriler gibi bir araya gelir; ilk bakışta ilgisiz görünen şeyler yeni bir dil oluşturur ve dünyanın umulmadık bir yönüne ışık tutar…
Büyük şair Senghor’un sözleriyle, Cédric Villani, matematiğin bilimin şiiri olduğuna dair cesur bir iddiada bulunuyor. Dünyaca ünlü bir matematikçi ve büyük bir şiir aşığı olarak Villani, bu ilgi çekici ve dahiyane metinde bu analojiyi araştırırken, dünyanın birkaç evrensel dilinden bir tanesi olan matematiğin edebi türle temelde nasıl benzerlikler taşıdığını gösteriyor. Ona göre, her iki disiplin de etrafımızdaki dünyayı tasvir etmek, anlamak ve bu bilgiyi derin bir şeyler yaratmak için kullanmakla ilgilenir.
Villani’nin teorik ve akademik çalışmalarına kıyasla daha açık yürekli ve özlü bir yaklaşıma sahip olan Bilimin Şiir Hali Matematik, Villani’nin matematik sevgisini daha geniş bir kitleye ulaştırma çabasını temsil ediyor ve yücelik arzusuyla bir araya gelen iki evren arasında cüretkar paralellikler çiziyor.