Boş Özne Dolu Nesne & Türk Minyatür Sanatına İdeolojik Bir Bakış – 1
Modernizme ve rasyonalizme aba üstünden sopa sallayan düşünürlerin ruhlarını, isimlerine kelime aralarında yer vererek şenlendiren, minyatür özelinde geleneksel sanatların, Türkiye’ye özgü modernizm ve rasyonalizmle yaşadığı sorunlu diyaloğu gözler önüne seren Ruhi Konak’ın bu çalışması, alanında önemli bir boşluğu doldurmayı amaçlıyor.
Boşluğu; klişeden icazet almadan, entelektüel gevezelik tuzağına düşmeden, akademik kolaycılığa ve işgüzarlığa bel bağlamadan dolduran Boş Özne Dolu Nesne; sadece modernizm ve rasyonalizmden değil, gelenekten, minyatür özelinde geleneksel sanatlardan söz açıldığında, ifrat ile tefrit arasında gidip gelenlere, mutedil olmadan kavramların içinin doldurmamalarını öneriyor. Öneriye kulak verenlere, sadece teorik değil, şiirin yan rolde sırasını beklemediği kurgusal bir metinle eşlik edeceğini söylemeden edemiyor.
Hakikiliğin ve samimiliğin şairlerinden Edip Cansever’in karanfilinin kokusunu içine sindiren bu itiraf, “elden ele”, diyar diyar dolaştırılmayı fazlasıyla hak ediyor.