Çokkültürlü Yurttaşlık & Azınlık Haklarının Liberal Teorisi kitabını indir

Çokkültürlü Yurttaşlık & Azınlık Haklarının Liberal Teorisi
Birkaç istisna dışında, yeryüzünde artık çokuluslu, çoketnikli, çokkültürlü, çok-dilli olmayan ülke bulmak zordur. Bu çokluklar tekliğe evrilmek şöyle dursun, artan küreselleşme, yeniden yapılanma ve göçlerle birlikte daha bir iç içe geçerek örgütlü toplumların karşısına yeni taleplerle dikiliyorlar. Azınlık grupların bu talepleri yalnızca gelişmiş ülkeleri değil, gelişmekte olanları da “sancılı” bir yeniden yapılanma sürecine zorluyor. Tarih boyunca hareketli bir nüfusa sahip olan Türkiye de bu sorunlarla iç içe yaşıyor.
Bütün bu “sancılı” durumları deşerek sorunu evrensel ölçütler çerçevesinde “anlaşılır” hale getiren Will Kymlicka’nın Çokkültürlü Yurttaşlık kitabını okurlarımıza sunuyoruz. Çokkültürlülüğün en önemli metinlerinden olan ve gücünü teori ve pratiğin sentezini etkili bir biçimde yapmasından alan kitap esas olarak liberalizmin ulusal, etnik, kültürel, dinsel, cinsel farklılıkları nasıl anladığı, çözdüğü (ya da çözemediği) ve ne tür öneriler yaptığını ele alıyor. Will Kymlicka bu kitapta önce çokuluslu devletler ile çoketnikli ve çokkültürlü devletleri birbirinden ayırarak, birinciler için “özyönetim hakları”, ikinciler için ise grup farkına dayalı haklar ve “özel temsil hakları” tanınmasının neden gerekli olduğunu açıklıyor. Ama, ona göre, bu haklar azınlık gruplarını çoğunluğu oluşturan toplumun karar ve eylemlerinden korurken, grup içi kişi ya da zümrelerin ellerine iç kısıtlamalar koymaları için kullanabilecekleri bir silah vermemelidir. Liberal görüş, “azınlık için de özgürlük ve azınlık ile çoğunluk arasında eşitlik”ten yanadır. Azınlıkların özgürlük istekleri ayrılık değil, çoğunlukla kimliklerini koruyarak yan yana durma talebidir. Özgürlük ve eşitlik ortak yurttaşlık duygularını zayıflatmaz, tam tersine pekiştirir.
 
WILL KYMLICKA
Will Kymlicka 1962 Kanada doğumludur. 1984 yılında Queen’s Üniversitesi’nde felsefe ve politika öğrenimi gördükten sonra 1987’de Oxford Üniversitesi’nde felsefe doktorası yapmıştır. 1987 yılından sonra ABD (Princeton), Kanada (Queen’s, Toronto, Ottawa) ve Avrupa’daki üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Yazarın üç kitabı Oxford University Press tarafından basılmıştır: Liberalizm, Community and Culture [Liberalizm, Cemaat ve Kültür (1989)] , Contemporary Political Philosophy [Çağdaş Politik Felsefe (1990)] ve Kanada Politik Bilim Derneği’nin verdiği Macpherson ile Amerikan Politik Bilim Derneği’nin verdiği Bunche ödüllerini alan Multicultural Citizenship [Çokkültürlü Yurttaşlık].

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir