Devlet Yönetmek
Devlet Yönetmek, tarihin önde gelen lider kişiliklerinden Timur İmparatorluğu Hakanı Emir Timur’un, hükümdarlığının idaresine dair esasları gelecek nesillere yol göstermeyi amaçlayarak bir araya getirdiği ve hatıralarıyla açıklayarak kaleme aldığı tarihî bir eserdir.
Yüzyıllardır büyük bir beğeniyle, dersler çıkarılarak okunagelen ve Tüzükât-ı Timur adıyla da bilinen eser, titiz bir arşiv çalışmasıyla günümüz Türkçesine yeniden kazandırıldı. “Tecrübelerim bana gösterdi ki, hukuka bağlı olmayan bir hükümet, uzun müddet ayakta kalamaz. Böyle hükümetler çıplak olup kendini gören herkese karşı gözlerini yere diken ve herkes yanında hiç hürmet ve itibarı olmayan birine benzerler. Hatta böyle bir hükümet tavanı, kapısı, avlu duvarları olmayan ve her önüne gelen içeriye dalabilen eve de benzetilebilir.”
“Oğul, torun, dost, müttefik, benimle bağlılığı olan herkes iyiliğimden nasiplendi. İkbal ve saadetimin parlaklığı ve yüksekliği hiç kimseyi unutmaya sebep olmadı. Tarafımdan her zaman, herkes lâyık olduğu mükâfat ve hürmete kavuştu. İkbal yıldızımın sönüklüğü zamanlarında edindiğim tecrübeler, dostlara karşı nasıl, düşmanlara karşı nasıl davranmak gerektiğini bana öğretmişti.”