Din ve İnanç Sözlüğü
Türkiye’de çalışan sosyal bilimciler ve özellikle din bilimcilerinin, dinsel geleneklerin terminolojisine ilişkin başvuru kitabı olarak kullanalbilecekleri Türkçe eser sıkıntısına cevap vermeyi hedeflemiş olan bu sözlük dinsel gelenekler ve inanç sistemlerine ilişkin kavram ve terimleri konu almış ve yaklaşık 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Din ve İnanç Sözlüğü, konuyla ilgili ihtiyacı karşılamayı ve yalnızca din bilimleri sahasına ilgi duyan, bu sahada okuyan veya araştıran kişilere değil genelde tüm sosyal bilimcilere hitap etmeyi hedeflemektedir.
Okuyucuya ele alınan bir terime ilişkin yeterli, temel, fakat yüzeysellikten de uzak, kısa ve özlü bilgi verilmeye çalışılmıştır. Başta Ortadoğu dinsel gelenekleri (özellikle de Hristiyanlık ve Yahudilik) olmak üzere Hinduizm ve Budizm gibi yeryüzünün yaygın inanç sistemlerine ağırlık verilmiş, ayrıca dünyanın hemen her yöresinde ortaya çıkan eski yeni dinsel akımlarla ilgili dikkatle taranmış ve İslam’a ilişkin temel kavramlar da çalışmaya dahil edilmiştir.
Sözlük, madde başlığı olarak seçilen yaklaşık 3500 terime ilave olarak 1500 civarında da müstakil madde başlıkları olarak gösterilmemiş terimi açıklıyor.