Foça Yarımadası Tarihi Kıyı Yerleşimi (Planlama ve Tasarım Stüdyosu Deneyimi)
Yarımada, kent yerleşimi ve kıyı kesimi olarak Foça’nın mevcut doğal ve kültürel potansiyellerinin, sosyo-kültürel – ekolojik – ekonomik sorun ve tehditlerinin ele alınarak planlaması ve tasarımı ve bu yolda Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünde yürütülen peyzaj planlama ve tasarım stüdyoları (Proje 3 ve Proje 4 dersleri) bu çalışmanın 2 temel başlığını oluşturmaktadır.
Foça Yarımadası’nın geleceğinin mevcut doğal ve kültürel potansiyeller ve de beşeri sermayenin harekete geçirilerek kurgulanması meselesi, (yarımadaya) peyzaj ölçeğinde yaklaşım çerçevesinde ele alınmıştır. Bu kapsamda bölgedeki potansiyeller üzerinden hareket eden, dinamik / gelişmelere açık, zamanın getirdiği yeni beklentilere cevap verebilecek planlama ve tasarım yaklaşımları öngörülmektedir.
Geleneksel, hiyerarşik, rasyonel ve birbirinden kopuk bir planlama ve tasarım anlayışı yerine bölgenin fiziksel, sosyal, ekonomik ve ekolojik sorunlarını ‘planlama – kentsel tasarım rehberi – tasarım’ ilişkisinde, ‘yerel-bölge’ arasındaki akışkanlıkta tanımlayan, uzun erimli ve gerçekçi bir planlama ve tasarım dizgisi kurgulanmıştır.