Fuzuli Türkçe Divan
Asıl adı Mehmed bin Süleyman olan Fuzulî, 15. yüzyılın son çeyreğinde doğmuş ve yetişmiş; 16. yüzyılın başında Necef ve Kerbelâ toprağında, zaman zaman da Bağdad yöresinde eserler vermiş ve edebî kişiliğini kazanmış bir sanatçıdır.
İyi bir eğitim gördüğü Türkçe, Farsça ve Arapça 15’ten fazla eser vermesinden anlaşılan şairin, bu üç dilde kolayca şiir söyleyebilme yeteneğine de sahip olduğu onun hakkında araştırma yapan uzmanların ortak görüşüdür.
Kitabımıza Fuzulî – Türkçe Divan dememiz şundan dolayıdır: Bugüne kadar Fuzulî’nin Türkçe Divan’ı hep “Fuzulî Divanı” adı altında yayımlanmıştır. Bir tek 1958 yılında Türkiye İş Bankası yayınları arasında çıkan kitap da Türkçe Divan adını kullanmıştı. Oysa kaynaklarda onun Türkçe, Farsça ve Arapça divanı olduğu sürekli yazılmıştır. Türkçe divanı pek çok kez, Farsça divanı birkaç kez yayımlanmıştır. Arapça divanının “mürettep” olmamakla birlikte var olduğu belgelenmiştir. Bu divanın tek nüshasının Leningrad Asya Müzesi’ndeki külliyat içinde bulunduğu bilinmektedir. İşte bundan dolayı biz kitabımıza Fuzulî – Türkçe Divan adını vermiş bulunuyoruz. Bu kitaptaki şiirlerin sadece Türkçe divanda bulunan metinleri içerdiğini de vurgulamakta yarar görüyoruz.