Genleştirilmiş Kil Üretim Prosesi
Sunulmaya çalışılan üretim prosesi “Genleştirilmiş kil” üretimi yapmak veya onu bilinçli bir şekilde kullanarak “Hafif beton” üretimi yapmak isteyen hatta “Genleştirilmiş kil” üretimi yapmak veya onu malzeme özellikleri bakımından geliştirmek isteyecek herkesin başvuru kitabı/rehberi olabilecek durumdadır.
Çok basit bir üretim prosesinin sonuç olarak çok önemli bir malzeme eldesine nasıl sebep olduğu önemlidir. Ülke ekonomisine sağlayacağı katkılar ve yapılar üzerinde doğuracağı sonuçların ortaya çıkarılması, çalışmanın hedefidir.
Sadece emek yoğun bir çalışmanın ve üretim sistemini geliştirmenin sağlayacağı yararlarda birlikte sunulmuştur.
İtalya bu yöntemle çok fazla gelir sağlayan ülkelerin başında gelmektedir. Ülkemizde “Genleştirilmiş kil” üretiminde kullanılacak kil gruplarının fazlası ile bulunmasına karşılık, “Genleştirilmiş kil” üretimi bulunmamaktadır.
Yapılan incelemelerde, normal betonun deprem karşısında ki en büyük zafiyetinin birim hacim ağırlığının fazla olduğudur. Bu zafiyet “Genleştirilmiş kil”lerle dökülen betonlarda bulunmamaktadır.
Normal betonlarda, kullanılan çimento oranının fazlalığı segregasyona (ayrışmaya, heterojenliğe) neden olmaktadır. Bu dezavantajın “Genleştirilmiş kil” lerle dökülen betonlarda ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.
“Genleştirilmiş kil”lerle dökülen betonların, segregasyona neden olmama konusunda, doğal hafif agregalarla dökülen betonlarınkinden daha gelişmiş olduğu da ispatlanmıştır.
“Genleştirilmiş kil” özellikleri, tüm boyutları, grafikleri, özellik ve tepkime tabloları ile gerekli formüller fazlasıyla detaylı olarak sunulmuştur. “Genleştirilmiş kil” lerin her koşulda göstereceği tepkiler dikkate alınarak yapılan çalışmada, genel kullanıcılarla beraber özel kullanıcıların yani; araştırmacıların da üretim konusundaki tüm ayrıntıları bulabileceği eser konumunda/seviyesinde bir araştırma dizini sunulmaktadır.