İslam İktisat Tarihine Giriş
Prof. Abdulazîz Dûrî’nin, kendi türünün Türkçedeki ilk örneği sayılabilecek olan bu eseri, İslâm Dünyası’nın adeta metruk halde olan “İktisadî Tarih”inin genel bir haritasını çizerek konuya duyulan “acil” ilk bilgi ihtiyacını karşılamayı hedeflemektedir.
İslâm’ın getirdiği yeni ilke ve değerlerin, iktisadî, sosyal ve siyasî hayata, ilişkiler, kurumlar, statüler ve dengeler şeklinde nasıl ve ne ölçüde yansıyabildiğini; teorik ilkelerin sosyo-ekonomik realiteyle giriştiği diyaloğun yol açtığı oluşumlar, açılımlar, dönüşümler ve sancıları; İslâm medeniyetinin gelişme yolu üzerindeki uygarlıklarla hayatın her alanında gerçekleştirdiği alışverişleri ve nihayet tarihin seyri içinde muhatap olduğu krizleri dirayet, maharet ve ustalıkla değerlendiren Prof. Dûrî, bu konularda mevcut bilgi yetersizliğinin giderilmesi hususunda son derece değerli katkılarda bulunmaktadır.
Prof. Duri, her biri ayrı ayrı önemli olan üç başarıyı, aynı anda ve bir arada göstermektedir: Hem bilgi müktesebatımıza yeni ilavelerde bulunmakta, hem konusuna yeni bakıs¸ acıları getirmekte, hem de yeni çalışmaları harekete geçirebilecek taze ilhamlar uyandırmaktadır.