Kadınlar ve Gerilla Hareketleri & Nikaragua, El Salvador, Chiapas, Küba
Kadınlar Ve Gerilla Hareketleri
Bu kitap, kadının Gerilla hareketi içersinde kazanmış olduğu Toplumsal cinsiyet farkındalığının, Özgürlük mücadelesine yansımasını çarpıcı bir biçimde dille getiriyor.
“Karen Kampwirth bu kitapta yapısal, siyasi ekonomi ile kişisel öyküleri sağlam bir tartışmayla kışkırtıcı bir şekilde iç içe geçirerek devrim literatürüne çok önemli bir katkı yapmıştır. Öyküler büyüleyici ve sürükleyici, fikirler çarpıcı ve güçlü, yazım biçimi son derece ilgi uyandırıcı. Siyasi ve yapısal faktörlerin bir bileşimini temel alan teorik çerçeve akıllıca, yaratıcı ve sağlam olmanın yanı sıra dört örneğe Nikaragua, El Salvador ve Chiapas ve Küba ait çok orijinal ve elde edilmesi zor ampirik verilerle de sınanmış. İleride bu kitap, üzerine gitgide daha fazla çalışma yapılan kadınlar ve devrim konusunda temel bir yapıt olarak görülecektir.”
— John Foran, California Üniversitesi, Santa Barbara
Geçtiğimiz yüzyıl boyunca Latin Amerika’da sıklıkla ortaya çıkan devrimci hareketler diktatörlükleri alaşağı etme, ekonomik eşitsizliklerin karşısına dikilme ve Küba Devrimi’nin kahramanı Che Guevara’nın “yeni adam” dediği şeyi yaratma gibi amaçları teşvik etti. Fakat bu hareketlere katılan “yeni adamların” birçoğu aslında erkek değildi. Bunların binlercesi kadındı. Bu kitap devrimlerin tam anlamıyla anlaşılabilmesi için neden toplumsal cinsiyetin dikkate alınması gerektiğini göstermeyi hedeflemektedir.
Karen Kampwirth bu kitapta Nikaragua, El Salvador ve Meksika’nın Chiapas eyaletindeki devrimci hareketlere katılan kadınlar, onların nasıl gerilla olduğu ve bu deneyimin onların hayatını nasıl değiştirdiği hakkında yazıyor. Kitabın son bölümde bu ülkelerde olanları, gerilla mücadelesine az sayıda kadının katıldığı 1950’ler Kübası’nda gerçekleşenlerle karşılaştırıyor.
Kampwirth yaptığı iki yüzü aşkın görüşmeden faydalanarak birçok kadının geleneksel rollerinin kısıtlamalarından kurtulmasını mümkün kılan ve bazılarının da gerilla etkinliklerine katılmasına neden olan siyasi, yapısal, ideolojik ve kişisel faktörleri inceliyor. Kampwlrth’in devrimcilerin deneyimlerine yaptığı vurgu, şimdiye dek temel olarak devletlerin nasıl devrildiğine odaklanmış olan devrim çalışmalarına yeni bir boyut kazandırmakta.