Kavun Unutmadan
Bir akademisyenin, bir mimarlık hocasının sarsıcı mizah yeteneği ve anılarını kullanarak çizdiği yarım asır evvelki İstanbul eskizi.
Hınzır bir Galatasaray Lise’lisinin, yatılı okul yaşamından ve Beyoğlu’ndan tarifsiz tatlar… Kadıköylü bir ufaklığın afacan gözlerine takılıp zihnine kazınanlar.
Yaşadığı devrin İstanbul’unu, özellikle Kadıköy ilçesini, belgesel niteliğinde betimlemeleriyle bezediği bu kitap, Prof. A. Aydın Kunt tarafından eskinin çok dinli, çok kültürlü yaşamına son bir selam sanki…
Yeniyetmeliğinde müzik, resim ve tiyatro kapılarından yetenekleri sayesinde elini kolunu sallayarak girdiği sanat dünyasını, bu dünyanın yakından tanıdığı simalarını, mimarlık eğitimine kadar yaşadıklarını, adres ve isim vererek sakınmadan tarif ediyor Aydın Hoca… Günlük yaşamındaki güler yüzü ve rafine diliyle.
Herşeyden önce, eski bir İstanbul ailesi mensubunun, yeni İstanbullulara, sevecen ama eleştirel bakışı bu eser.
Ailesini, dostlarını, yakınlarını ama özellikle de kendisini hedef alan mizah yüklü bu kitapta Kunt’un, 60’lı yaşlarında hala içinde yaşatabildiği haşarı çocuğu görebiliyorsunuz… Çünkü saklamıyor.
Ercan Güven