Kayıp Kütüphaneler & İlk Çağdan Bugüne Büyük Kitap Koleksiyonlarının Yok Oluşu
Bu öncü derleme, antik çağlardan günümüze büyük kitap koleksiyonlarının yok oluşunu incelerken, kütüphane kayıplarının yol açtığı entelektüel, siyasi ve kültürel sonuçları araştırıyor.
Mezopotamya ve İskenderiye’nin kaybolan ünlü kütüphanelerinden manastır ve kraliyet koleksiyonlarının dağıtılmasına, Nazilerin Yahudi kütüphanelerini yok etmesine ve yakın zamanda saldırı ve işgalin hedefindeki Tibet, Bosna ve Irak’ta kitapların yağmalanması ve yakılmasına kadar kütüphane tarihindeki en büyük felaketlerin ilk kez karşılaştırmalı olarak tartışıldığı Kayıp Kütüphaneler: İlk Çağdan Bugüne Büyük Kitap Koleksiyonlarının Yok Oluşu’nda, birçok önemli kütüphane zayiatının ve kültürel yıkımın yeniden değerlendirildiği on dört özgün makale yer alıyor.
“Kütüphanelerin birkaç bin yıldır oynadığı karmaşık rolün etraflıca düşünülmesi için bu çalışmanın ortaya koyduğu tepki öfkenin de ötesine geçiyor…”
—The Times Literary Supplement
“Kitaplara ve kütüphanelere ilgi duyan her okur, merak uyandıracak ve bilgilendirecek pek çok şeyi bu kitapta bulacaktır fakat dahası da var: Kitap, kütüphanelerin kaybı ve yok edilmesinin anlamı üzerine düşünmek için okura çok fazla alan sunuyor. Her bir bölümün bile aktardığı birçok ilgi çekici tema var. Kitap ve kütüphane kültürünün ve tarihinin tüm yönleriyle ele alındığı bu çalışma, ilgililere yürekten bir tavsiye niteliğinde.”
—Paul Sturges, Kütüphane Tarihçisi