Konya’da Dini Hayat
“Konya şehri, asırlardan beri tüten bir nurun ocağı ve Türk Kültürünün esaslı kaynaklarından biridir…”
-Mustafa Kemal Atatürk-
“Oldukça geniş bir alanı kapsayan kent surlarının dışında, mevcut kalıntıların en önemlileri İslâmî dönemdendir. Bu kalıntıların en çok dikkat çekenleri camilerdir. Birçok mezar yapısı büyük kutsallığa sahiptir. 20’den fazla medrese kalıntısı vardır. Medreselerin birçoğu Müslümanlar arasında yaygın olan yüksek fikirli akımları ellerinde tutarlar…
-William Francis Ainsworth-
“Konya, eski adıyla “İkonion”, ilk haçlı seferlerinin geçtiği, İmparator Frederik Barbarossa’nın son büyük meydan zaferini kazandığı; Selçukluların büyük hükümdarları Sultan Alaaddin’le en güçlü dönemlerini yaşamıştır….”
-Rudolf Von Lindau-
Konya’da Dini Hayat denilince; dini anlayış içinde cereyan eden bir hayat anlaşılır. Zaten Konya’yı; “Belde-i muhayyere” yapan özellik budur.
Kitabımızda; peygamber mezarlarını, Konya’da dini hayatı; sadece Müslümanların dini anlayışlarını değil, gayri müslimlerin de Konya’da dini bir hayat sürdüklerini, Konya’da yaşayan; tarikatları, halkın önem verdiği, bir başka tabirle halk hekimliği de diyebileceğimiz; Halk inançlarını, efsaneleri ele aldık.
Amacımız, insanlarımıza Konya hakkında kısa da daha önce anlatılmamış, yazılmamış bilgileri sunmak, Konya’ya değişik bir pencereden bakmaktır. Konya ile ilgili birçok kitap, dergi ve makale mevcut. Hepsinin amacı, şehrimizi tanıtmak, şehrimizin tarihi ve kültürel özelliklerini yansıtmak. Biz de bu çalışmamızda bir başka açıdan ele aldık konuları.