Kozmos’tan Kuantuma
Kuantum Teorisi´nin başlamasına neden olan, fakat sonra onunkarşısına geçen Einstein 1926´da: ´Tanrı evrenle zar atmaz´, ona karşılık veren Bohr: ´Albert, Tanrıya ne yapması gerektiğini söyleme´dedi. Evet, Bohr haklıydı ve Tanrı atomun içindeki parçacıklara, ışığa, o akıl almaz özellikleri vermişti. ..
Penzias ve Wilson, 1964´de boynuz şeklindeki antenleriyle galaksinin derinliklerinden gelen radyo dalgalarını ölçüyorlardı.
Antenlerinde devamlı cızırdayan alışılmadık bir parazitle karşılaştılar. Evrenin her yönünden aynı şiddette gelen bu inatçı parazitin anten tellerine konan güvercinlerden kaynaklandığını sandılar. Sonra bunun, bundan 15 milyar yıl önce meydana gelmiş Big Bang´in günümüze kadar uzanmış bir kırıntısı olduğu anlaşıldı.
Kırıntı, evrenin bir patlama ile başladığının bir ipatı olmuştu…
Görevi manastırının arkasındaki bostanda fasülye yetiştirmek olan Mendl, biri uzundiğeri kısa iki tür fasülyeyi dölledi. Çıkan yeni fasülyelerin tamamı uzun idi. uzun bu melez fasülyelerin de birbiri ile dölleyince sonuç, yeni fasülyelerin dörtte üçü uzun, dörtte biri kısa oldu. 1856´da Mendel´in henüz DNA´dan haberi yoktu ve bu durumu izah edememişti.
İnsan soyu 4 milyon yıl önce dik durmayı öğrendi. Bu, insanlık tarihindeki en önemli gelişmeydi. Eller serbest kalınca, iş yapmaya başladı, avlandı, ateşi çıkardı, aleti yaptı…
Bundan 2600 yıl önce evreni, maddeyi ve canlı yaşamı düşünmeye başladı. Galileo´lar, Newton´lar, Einstein´lar çıktı…
Sonuçta, Büyük Patlamanın birinci saniyesinin trilyonlarca birinden bugüne, bugünlerden bir karadeliğin tekillik noktasına, bir metrenin trilyonlarca birinden bir kilometrenin trilyonlarca katına kadar olan aralıklardaki bütün doğa olaylarını çözdü…
İnsanoğlu şimdi genome projesi ile kendini tanıma, uzay projeleri ile Mars´ta koloniler kurma çabası içinde…
H. Yalçın İnan