Kurumsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri II kitabını indir

Kurumsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri II
Türkiye’de son yıllarda kamuoyunda sık sık gündemine gelen, neoliberal politikalara karşı eğitimden sağlığa, barınmadan suya farklı alanlardaki insanca yaşam mücadelesinin kod adı ‘hak mücadelelerini’ kuramsal, tarihsel ve güncel boyutlarıyla ele alan ilk kitap yayınlandı. Nota Bene Yayınları tarafından iki cilt halinde yayınlanan, hak kavramı ve hak mücadelelerini farklı zaman dilimleri ve farklı coğrafyalardan örneklerle tartışan ‘Kuramsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri’ kitabı, sosyalizmin 1990’larda yaşadığı yenilgiyle sonuçlanan ilk döneminin ardından 21. Yüzyıldaki yeniden inşa sürecinde hak mücadelelerinin önemine vurgu yapıyor. Kitapta, ülkemizde son yıllarda daha çok muhafazakâr referanslarla gündeme gelen hak kavramının aslında neoliberalizmin tüm saldırılarına karşı yoksulların ve emekçilerin mücadeleler sonucu elde ettikleri kazanımlarının savunusu ve yeni bir siyasal-toplumsal sistemin kapı aralayıcısı olduğu ortaya koyuluyor. Kitapta akademisyenlerden politik aktivistlere düşünce üretimi alanının farklı ayaklarında duran yerli, yabancı 29 ismin imzası yer alıyor. Kitabın birinci cildinde makalelerde hak mücadeleleri kuramsal boyutlarıyla ele alınıyor. Kitabın ikinci cildinde ise hak mücadeleleri Latin Amerika’dan Türkiye’ye, Sovyetler Birliği’nden Kıbrıs’a kadar dünyanın hemen her yerinden örneklerle tartışılıyor.
İkinci ciltte yer alan 12 makalenin yazarları şöyle: Yüksel Akkaya, James Petras, Cloudio Katz, Murat Özveri, Denizcan Kutlu, Nail Dertli, Ali Ergin Demirhan, Kasım Akbaş, Nazım Sinan Odabaşı, Kıvılcım Turanlı Yücel, Münür Rahvancıoğlu, Süleyman Dirlik.
Kitapta ayrıca, “Hak Mücadeleleri Belleği: Tarihten Belgeler” adıyla oluşturulmuş bölümde 16. yüzyıldan bu yana verilen mücadelelere ait kimi metinlerin de Türkçesi yer alıyor. Küba ve Sovyetler Birliği Anayasası içindeki kimi bölümlerden Kara Panterlerin 10 Maddesine; Paris Komünü Manifestosu’ndan Köylü Şartlarına kadar pek çok metnin bulunduğu bölüm, tarihçi ve sosyologların olduğu gibi sosyal bilimler alanında çalışan herkesin elinin altında bulunması gereken metinleri de bir araya getiriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir