Medeniyetler Çatışması kitabını indir

Medeniyetler Çatışması
1648’ de imzalanan ve modern uluslararası sistemin başlangıcı olarak kabul edilen Vestfalya Barışı’ndan itibaren sırasıyla krallar, uluslar ve ideolojiler arasında meydana gelen mücadeleler; uluslararası politikanın odak noktası haline gelmiştir. Bütün bu mücadelelerin ardından; şimdi sıra medeniyetler arasındaki mücadeleye gelmiştir. Huntington’a göre, demokratik Batı ile komünist Doğu’nun siyasi çatışması olarak nitelenen Soğuk Savaş’tan sonraki dönemde sorunların ve çatışmaların temel kaynağı ideoloji ve siyasi görüşler değil; din ve kültürdeki farklılıklar oluşturacaktır.
 
Medeniyetler Çatışması tezine göre Soğuk Savaş sonrası dünyada çatışması en muhtemel olan iki medeniyet; askeri ve ekonomik anlamda diğerlerinden daha üstün olduğuy kabul gören Batı medeniyeti ile onun askeri üstünlüğüne meydan okumak için işbirliği yapması ihtimal dahilinde olan Konfüçyüs ve İslam medeniyetleridir.
 
Murat Yılmaz’ın hazırladığı elinizdeki derleme, Huntington’un tezini ayrıntılarıyla açıkladığı bir makale ve üç mülakatının yanı sıra, bu öneriyi birçok bakımdan enine boyuna tartışan ve önemli eleştiriler getiren yazılardan oluşmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir