Militarizmden Pasifizme Geçişte Japonya & Askeri İdareden Sivil Yönetime (1937-1960) kitabını indir

Militarizmden Pasifizme Geçişte Japonya & Askeri İdareden Sivil Yönetime (1937-1960)
Japonya’nın modern siyasi tarihindeki en çalkantılı ve bir o kadar da radikal değişikliklere maruz kaldığı dönem, 1930’lu yılların ikinci yarısından, 1960’ların başına kadar süren, yaklaşık yirmibeş yıllık dönemdir. Bu dönem aynı zamanda Japonların “işgalci” konumdan çıkıp, 2. Dünya savaşında aldıkları ağır yenilgiyle “işgal edilmiş” ülke konumuna düştükleri tarihtir. Savaşı takibeden yaklaşık yedi senelik ABD merkezli Batılı güçlerin fiili işgalleri esnasında cebri uygulamalarla Japonya; Batı eksenli, uluslararası liberal topluma uyumlu, demokratik yeni bir yapıya büründürüldükten sonra bağımsızlık kazanacaktır. Japonya, bu işgal demokrasisi sonrası, milli güvenliğinin tehlikeye girmesini göze alma pahasına, ne olursa olsun barış yanlısı bir ülkeye ve millete evrilecektir. 
           
Bu çalışmada, militarist Japonya’nın son sekiz yılıyla, askerden sivil yönetime geçişin mimarı olan GHQ işgali ve nihai geçişin tamamlanıp, sivil idari yapının Japon devletinin geleneksel yapısı içerisinde şekillenmeye başladığı bağımsızlık sonrası ilk sekiz yıl ele alınmaktadır.  
           
Türkiye’de her zaman ilgi ve alâka gösterilen Japonya’nın yakın dönemine ışık tutan bu çalışmanın, Japonya siyasi tarihi konusunda bir boşluğu dolduracağını temenni ediyoruz.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir