Milli Mücadele’de Konya Kuva-yı Milliyecileri (2 Cilt)
Bilindiği üzere Millî Mücadele tarihimiz henüz ilmî olarak bütün mahalleri ve yönleriyle ele alınıp incelenmiş değildir. Bir milletin varlığını ve istiklâlini korumak için artık en son imkânlarını seferber ettiği böyle bir mücadelenin ilmî olarak incelenip tarihinin yazılıp gelecek nesillere intikal ettirilmesi zarureti vardır. Bu zaruret yeni Türk devletinin bekası ile yakından ilgilidir. Çünkü Cumhuriyet ‘ten sonra yetişen ve yetişecek olan nesiller Türkiye Cumhuriyeti ‘nin hangi şartlarda nasıl kurulduğunun şuurunda olursa ancak o zaman Cumhuriyet ‘in korunmasında ve yüceltilmesinde daha azimli ve kararlı olacaktır. Zaten millî tarih terbiyesinden beklenen hedeflerin de neticede bu gayeye yönelik olduğu bilinen bir gerçektir. Millî Tarih ise mahallî tarih çalışmalarının ortay konduğu oranda zenginleşecek veya eksik kalacaktır. Bu bakımdan mahallî tarihlerin umumî tarihle olan ilişkisi bir bütünüyle aynı bütünün parçaları arasındaki ilişkiye benzemektedir. Nasıl ki bir bütünün doğru ve tam olarak izahı için o bütünü oluşturan parçaların tam anlamı ile bilinmesi gerekiyorsa Millî Mücadele tarihimizin de tam ve ilmî olarak tespiti ancak bu mücadele içinde yer alan bütün unsurların ortaya konmasıyla mümkün olacaktır. (1.CİLTTEN)
Yine görüldü ki; Hürriyetimizin kaybolmaması Bayrağımızın inmemesi ezanların susmaması için düşmanın adım atıp kirlettiği topraklarımızı hayatları pahasına korudular. Esir edilemeyeceğimizi yedi düvele duyurdular. Türk ‘ü yok etmek için kurulan iğrenç tuzakları yaptıkları kesin hesaplaşma sonucu bertaraf ettiler. Verdikleri mücadele ve kurarak emanet ettikleri Türkiye Cumhuriyeti Devletiyle tarihe; Türk Devleti ‘nin davasında haklı olduğunu ve ebediyete kadar da var olacağını gösterdiler. (2.CİLTTEN)
ARAŞTIRMAYA KONU OLAN BELGELER ASLINA SADIK KALINARAK VERİLMİŞTİR. YORUM VE BUGÜNKÜ TÜRKÇE’YE UYARLANMASI BÜYÜK ÖLÇÜDE ARAŞTIRICI VE OKUYUCUYA BIRAKILMIŞTIR.