Psikolojik Danışma Uygulamalarında Temel Konular
Yenilenen bu baskıda, son yirmi yılda psikolojik danışmada karşılaşılan durumlar ele alınmaktadır, böylece uygulayıcıların eğitiminde kullanılacak önemli bir ders kitabı ortaya çıkmıştır.
Colin Feltham, Course Leader in Counselling & Psychotherapy, Sheffield Hallam University
Etkili bir psikolojik yardım, hizmeti veren ile alan arasında güçlü bir işbirliğinin oluşturulmasına dayanmaktadır. Bunun başarılabilmesi, hem uygulayıcının beceri sahibi olmasını hem de süreç içinde karşılaşılan durumları hizmet alan kişi ile karşılıklı olarak müzakere edebilmesini gerektirmektedir.
Psikolojik Danışma Uygulamalarının Temel Konuları kitabı, bugüne kadar binlerce psikolojik danışmanın hem eğitiminde hem de hizmet içi eğitimlerinde destek olarak kullanılmıştır. Danışanla yüzyüze karşılaşmaya hazırlanan adayların, sürecin her bir aşamasında neler olması gerektiği konusunda hazırlıklı olmasına, bu sırada sıklıkla karşılaşılan durumları gözden geçirmelerine yardımcı olmaktadır. Ele alınan konular, kuramsal yaklaşımı ne olursa olsun tüm uygulayıcılar için söz konusudur.
Uygulamalarda her zaman karşılaşılan şu konular ele alınmaktadır:
– işi başlatmak
– değerlendirme yapmak
– derin bir ilişki kurarak çalışmak
– amaçları oluşturmak
– ilişkiyi sonlandırmak
Karşılaşılan aşağıdaki zor durumlarla ilgili olarak da bazı tavsiyeler sunulmaktadır:
– tereddütlü danışanlar
– tıkanmalar
– danışan bağımlılığı
– beklenmedik sonlandırmak
Güncellenerek yeniden yazılmış olan bu ikinci basım oldukça kapsamlıdır, ayrıca dokunmanın kullanılışı, kendine bakım, kültür ve uygulamaların değerlendirilmesi gibi yeni konuları da içermektedir.