Taşınmaz Mal Değerlemesi
Mimarlık, mühendislik, tasarım, kültür, sanat vb. konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın’ın, Taşınmaz Mal Değerlemesi adlı yeni kitabı çıktı.
Özellikle 1999 Depremi’nden sonra ülkemizin karşı karşıya kaldığı devasa yerleşme ve yapım sorununun çözümüne yönelik olarak akademik dünya, uygulayıcılar, yerel yönetimler ve hükümetler tarafından çözüme yönelik tartışmalar başlamış ve halen sürmektedir. Bu tartışmaların temelindeki imar ve mülkiyet problemlerine dayalı sorunların çözümüne esas, yeni yapılacak imar planlarının uygulanmasının ancak katılım ve dağıtımda taşınmaz malların değerinin hesaplandığı, değer esasına dayalı bir imar uygulama yönteminin zorunlu olduğu ve buna uygun imar mevzuatının hazırlanması gereği her platformda tartışılmış ve kabul görmüştür. Bugün bu anlayışın ve yöntemin, uzun tartışmalar ve test çalışmalarıyla hükümet ve kamu tarafından genel anlamda, eksiklerine karşın kabul gördüğü söylenebilir. Bu sevindirici bir aşamadır. Bu nedenle, değer esaslı uygulamaların yapılması için taşınmazların değerlerinin karşılığını bulmada, taşınmaz değerleme sistemi başlığı altında teknik, mevzuat ve kurumsal olarak bütüncül bir örgütlenme ve yapılanma modeline ihtiyaç olduğu aşikârdır.
Taşınmaz mal (gayrimenkul) değerlemesini kimler, nasıl yapacak? Değerleme için hangi yöntem ve süreçler izlenmeli? Kamunun, özel kurum ve kuruluşların, kişilerin sorumlulukları neler? Uluslararası değerleme standartlarının ülkemize özgü ele alınması nasıl sağlanmalı? Değerleme, arazi yönetimi ve kullanımı, kentsel dönüşüm, arazi toplulaştırması, vergi vb. kamusal amaçlı uygulamalarda nasıl kullanılacak? Teknolojiye dayalı olarak otomatikleştirilme nasıl yapılacak? Üst haklarında değerlemeye bakış nasıl olmalı? gibi birçok soru ve konunun bütüncül bir düzenlemeyle ele alınmasının ne kadar önemli olduğu açıktır.
Taşınmaz Mal Değerlemesi kitabı; konuya ilişkin süreçlerin çok hızlı değiştiği günümüzde, farklı yasa ve uygulamaları da gözeterek, değer ve değerleme üzerine nelerin yapılması ya da olması, hangi düzenlemelerin yasal ve teknik olarak yapılması gerektiğini bütüncül ve üstel bir bakışla anlatmaya çalışmakta; yeri geldiğinde ise teknik ve kurumsal model önerileri ile önemli katkı ve yardımlar sunmayı hedeflemektedir.
Kitabın, gayrimenkul değerleme ile ilk kez tanışanlar ve bu alanda çalışma yapan araştırmacılar için önemli bir kaynak olması öngörülüyor.