Türk Muhafazakarlığı & Çok Partili Siyasal Hayattan 12 Eylül’e kitabını indir

Türk Muhafazakarlığı & Çok Partili Siyasal Hayattan 12 Eylül’e
Muhafazakârlık kavramı ile ilgili çalışmalar kavramın tanımlama güçlüğünden bahsederler. Konu Türk muhafazakârlığı olduğunda tanımlama çabası oldukça güçleşir. Sağ kanat partilerin çoğu bu sıfatı açık ya da üstük olarak kabul ederler ve benimserler. Fakat benimsedikleri sıfatın ne anlama geldiği açık değildir. İslamcılıktan ya da milliyetçilikten bağımsız bir Türk muhafazakârlığından bahsedilebilir mi?

Bahsedebiliyorsak muhafazakârlığı, Türk sağının diğer akımlarından ayıran özellikleri nelerdir? Diğer taraftan Türk muhafazakârlığının batılı örnekleriyle ayrılan ya da ortak yönleri mevcut mudur?

Siyaset, fikirden bağımsız düşünülemez. Bu nedenle Türk muhafazakârlığını anlamak için soracağımız soruların cevabını siyasette değil fikirde aramalıyız. Elinizdeki kitap çok partili siyasal hayattan 12 Eylül darbesine uzanan dönemde eser vermiş altı düşünürün (Peyami Safa, Mümtaz Turhan, Osman Turan, Ali Fuat Başgil, İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Erol Güngör) eserlerinden hareketle Türk muhafazakârlığını tanımlamayı hedefliyor; Türk muhafazakârlığının zihnî koordinatları üzerinden bir fikir haritasını çıkarmayı deniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir