Türkiye’nin Anarşisti: Bir Cynique & Kadir Cangızbay ile Sohbetler
Kadir Cangızbay’la yolumuz YÖK’le Gazi Üniversitesi’ne dönüştürülen Ankara İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi’nde sosyoloji asistanı olduğu, özyönetim üzerine tez çalışması yaptığı zamana rastlıyor. Özgür Üniversite kurulduktan (1992) sonra ilişkimiz daha da yoğunlaştı… Özgür Üniversite’de düzenli dersler verdi, seminerlere katıldı, konferanslar verdi, Özgür Üniversite Forumu dergimizde yazıları yayınlandı…
Türkiye’de sosyal düşünce, resmî tarih, resmî ideoloji ve Avrupa-merkezli ideolojik yabancılaşma tarafından kuşatılmış durumdadır ki, bu durum şeylerin gerçeğine nüfuz etmeyi zorlaştırıyor. Kadir Cangızbay, resmî tarihin ve resmî ideolojinin tahribatının farkındadır… Gerçek bir entelektüeldir… Sanki ‘çöldeki vaha’dır… Şeylerin gerçeğine nüfuz etme yeteneği yüksek, değerli bir dostumdur. Meramını lafı dolandırmadan anlatabilendir… Keskin bir zekâya ve gözlem yeteneğine sahiptir… Söylenmesi gerekeni gerektiği gibi ifade edendir… Bilim namusuna ve entelektüel dürüstlüğe sahiptir… Sağol-varol değerli dostum…
Mete K. Kaynar dostumuzu böyle bir esere imza attığı için kutluyorum… Aslında elinizdeki bu kitap, Cangızbay’a minnet borcumuzun bir nişanesidir…
Fikret Başkaya