Yaşam ve Ölüm / Çıtır Çıtır Felsefe (17. Kitap)
Hayatımız biriciktir, başka hiçbir
yaşama benzemez. Peki, insan
yaşamını farklı kılan nedir?
Tüm dünyada çocukları felsefeyle buluşturan özgün dizi Çıtır Çıtır Felsefe’nin Fransa’da yayımlanan ilk kitabı Türkçe’de! Dizinin ülkemizde yayımlanan bu 17. kitabında, yazar Brigitte Labbé, çocukların çok küçük yaştan başlayarak sorguladığı iki gerçeği, “yaşam” ve “ölüm”ü tartışıyor. Labbé, hangi yaşta olursak olalım, belki de bizi felsefi düşünceye en çok ve en sık yaklaştıran bu hassas konuyu, çok yönlü bir anlatımla ele alıyor: Yaşam deyince aklımıza ne gelir, canlılar dünyasında insanın yeri nedir, yaşama hakkı bizler için ne ifade ediyor, neden ölümden korkuyoruz, ölümün yaşam içindeki yerini nasıl tanımlarız gibi birçok soruyu, günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız örnek olaylar, durumlar ve diyaloglarla öyküleştiriyor.
Doğduğumuzda, giysimiz de, rolümüz de yoktur. Rollerimizi kendimiz uydurur, hayatımızı kendimiz biçimleriz. Daha önce hiç kimse bizim gibi oynamamıştır. Hayatımız biriciktir, başka hiçbir yaşama benzemez. Kendi seçtiğimiz yolda benzersiz bir yaşam sürdürür “kişilik” denen şeyi oluştururuz. Günün birinde öldüğümüzde başkalarının anılarında yaşamaya devam eden de, işte bu kişiliktir.
Brigitte Labbé’nin düşünmeye davet eden özgürlükçü yaklaşımı ve güçlü anlatımı kadar, Jacques Azam’ın karikatür tadındaki renkli resimleriyle de benzersiz kıldığı “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi, ülkemizde de birçok okulun en çok önerdiği kitaplar arasında yer alıyor. Yaşamı ve dünyanın işleyişini anlamaya çalışan çocuklara yardımcı olacak temel sorularla kurgulanan her kitap, farklı bir temel konuyu, günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız örnek olaylarla öyküleştirerek tartışıyor. Dizi, öğretmenler ve anne babalar tarafından da severek okunuyor.