Yerbilim Tarihi
Yerbilimin tarihi; bir yandan yerküreyle ilişkili tüm bilimleri içine alırken, diğer yandan zorunlu olarak matematiği, fiziği, kimyayı, astronomiyi ve felsefeyi de kapsamına alır. Dolayısıyla bu çok geniş kapsamlı tarih yolculuğunda sadece yerbilimlerine odaklanmak oldukça zordur. Elinizdeki Yerbilim Tarihi çalışması, genelde coğrafya, jeoloji, jeofizik, jeodezi, maden gibi yerbilimlerinin ana bilim dallarıyla, yer yer astronomi, meteoroloji, çevre bilimleri ve buzulbilim gibi bilim dallarının tarih içindeki belli başlı adımlarını da kronolojik sırayla bir araya getirerek, hem bu bilim dallarına, hem de bilim tarihi araştırıcılarına not oluşturma amacını hedefleyen özetlenmiş bir derlemedir. Bu hedefe ulaşmada muhakkak ki bir takım eksiklikler vardır. Ancak konunun geniş kapsamı nedeniyle eksikliklerin olması çok doğaldır.
Kitap; Giriş, Yerbilimin Temel İlke ve Teorilerinden Bazılarının Tarihçesi, Yerbilimin Tarihsel Gelişimi olarak 3 bölüm içermektedir. Giriş bölümünde; bilim, felsefe, bilim felsefesi, bilim tarihi tanımlamalarından sonra Yerbilim Tarihi ve Yerbilim Felsefesi hakkında genel bilgiler verilmiş, diğer bölümde yerbilimin temel ilke ve teorilerinden bazılarının tarihçesi örneklenmiş, son bölümde yerbilimin tarihsel gelişimi Milattan Önce (M.Ö.), 0-1000, 1000-1700, 1700-1800, 1800-1900 ve 1900-2000 yılları arasındaki belli başlı adımlarıyla tanımlanmıştır. 2000 yılından sonra aletsel, teknolojik ve bilimsel gelişmelerin çok hızlı gerçekleşmiş olması,yerbilim ana bilim dallarının daha detaylı çalışılan alt bilim dallarına ayrılmış ve çeşitlenmiş olması nedeniyle kronolojik tarihsel gelişim 2000 yılına kadarki örnekleri kapsamıştır.
Bu kitap; bilim tarihi, bilim felsefesi araştırıcıları, coğrafya ve jeoloji öncelikli olmak üzere farklı disiplindeki yerbilim çalışanları, öğrencileri yanında, doğanın gizlerini çözmede tarihsel satırbaşlarını öğrenmek isteyen tüm meraklılar için bir başvuru kaynağıdır.