Yurttaş Gazetecilik & Küresel Perspektifler
Yurttaş Gazetecilik: Küresel Perspektifler, sıra dışı olaylarla karşılaşan sıradan insanların kendilerini haber muhabiri rolünü üstlenmek zorunda hissederek, kendiliğinden gerçekleştirdikleri faaliyetleri inceliyor. Zihin açıcı yirmi bir orijinal makaleden oluşan bu derleme kitap, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avrupa ve Avustralya bağlamında Batı’daki yurttaş gazeteciliği, bunun yanında da Brezilya, Çin, Hindistan, İran, Irak, Kenya, Filistin, Güney Kore, Vietnam ve hatta Antarktika gibi ülkelerde farklı ulusal bağlamlarda ortaya çıkan yurttaş gazeteciliğin gelişimini irdeliyor.
Yurttaş gazetecilik araştırma alanı için temel önemdeki konuları, güncel ve iddialı bakış açılarıyla ele alıyor. Yurttaş gazeteciliğin kriz muhabirliğine katkısını değerlendirip yeni diyalog biçimlerini teşvik etmeyi hedefliyor ve bunun gelecekte nasıl geliştirilebileceğini tartışıyor.
“Daha önce izleyici ya da okuyucu diye bilinen insanlar, birbirlerini bilgilendirmek için medya araçlarını kullanmaya başladığında, bu yurttaş gazeteciliktir. Bu küresel bir olgudur, çünkü yurttaş gazetecilik yapmak için kullanılan araçlar, nüfusun geneline yayılmıştır. Bu yüzden, bu konu hakkındaki fikirlerimiz de küresel olmak zorundadır. Ayrıca, yurttaşlar hakkında duygusal olmaktan ya da profesyonellerin yaptıkları karşısında önemsemez bir tavır takınmaktan kaçınmalıyız. Böyle zor bir meseleyi ancak bunun gibi bir kitap açık bir biçimde ele alabilirdi. Tek kelimeyle söylemek gerekirse, editörler bu işi başarmış.”
-Jay Rosen, Gazetecilik Bölümü, New York Üniversitesi
“Güncel vakaların küresel kapsama sahip mükemmel bir seçkisi; yepyeni hikâyeleri ve çevrimiçi gazetecilikteki en yetkin akademisyenleri bir araya getiren bir çalışma. Bu yönüyle teorinin ötesine geçen bir kitap. Elinizdeki eser, halkın halk için yaptığı haberlerin çeşitliliğini ve etkisini gösteriyor.”
-Mindy McAdams, Gazetecilik ve İletişim Fakültesi, Florida Üniversitesi