Alternatif Eğitim & Hayatımızın Okulsuzlaştırılması kitabını indir

Alternatif Eğitim & Hayatımızın Okulsuzlaştırılması
Çocuklar, yaklaşık 190 yıl önce Prusya’da, ulusu inşa edecek kurbanlar olarak seçildiler ve okullara kapatıldılar. Prusya’dan tüm dünyaya yayılan “zorunlu eğitim”in hapishaneleri milyarlarca insanı benzer süreçlerden geçirerek ıslah etti ve etmeye devam ediyor. Bir özgürleşme eylemi olması gereken eğitim, düşüncelerimizi ders kitaplarına ve birilerinin direktiflerine, bedenlerimizi sınıfların, okulların içine, sıraların arkasına hapsederek, sistemin talimatlarına göre yaşayan ve düşünen insanlar yarattı. Okullar öylesine benimsendiler, asıl işlevleri öylesine ört bas edildi ki, tüm aileler çocuklarının bu hapishanelerin gönüllü tutukluları olmaları için her yolu dener oldular. Ailelerin isteksiz olduğu durumlarda ise devlet üstüne düşeni yaptı.
Bu kitap, 190 yılını geride bırakan zorunlu kitle eğitimine karşı alternatifler yaratmanın çabasında olan kişilerin deneyim ve düşüncelerinden oluşmuştur. Her bir makale, eğitimin yeniden bir özgürleşme eylemine dönüşmesi için neler yapılabileceğine ve zorunlu kitle eğitimine neden karşı çıkılması gerektiğine dair önemli ipuçları sunarken, aile, otorite, devlet, eğitim, öğrenme, öğretmen, okul kavramlarını da farklı bir boyutta tartışmaya açıyor…

“.Unutmamalıyız ki çocuk yetiştirme tarzımız her şeyden önce politik bir faaliyettir…”
Geraldine Lyn-Piluso, Gus Lyn-Piluso, Duncan Clarke

Eğer niyet yalnızca zorunlu eğitimin çürütücü etkilerinden kurtulmak değilse, şayet yaşam ciddi bir biçimde okulsuzlaştırılmak isteniyorsa, yapılacak en iyi şey gençlerin “eğitsel ihtiyaçlar”, “öğrenme ihtiyaçları” ve onları “yaşama hazırlamak” gerektiği gibi söylemlere belli bir entelektüel şüpheyle yaklaşılmasını sağlamaktır…
Ivan Illich
******************
“Einstein deliliğin tanımını yaparken onun tekrar tekrar aynı şeyi yapmak ve farklı sonuçlar beklemek olduğunu söylemişti. Bu benim zorunlu eğitim üzerine düşünürken sık sık aklıma gelen bir önermedir…”
Matt Hern
****************
“Sağduyulu bir insan, bir çocuk için gelişmenin ve olgunlaşmanın en iyi yolunun günde altı saat, haftada beş gün, yılda on ay, gençliğinde ise yirmi yıl boyunca hapsedilmek olduğunu iddia edebilir mi?…”
Matt Hern
********************

“eğitim kendinde baskı kurma hakkını görür. Eğitim baskı altındaki kültürdür. Herhangi bir kısıtlılığın söz konusu olmadığı kültür ise özgür bir ilişki biçimidir…”
L. N. Tolstoy
**************
“Yaşama hakkının yanında en temel insan haklarından birisi de aklımızı ve düşüncelerimizi kontrol hakkımızdır… Bu hakkı elimizden alanlar kim olursa olsun, benliğimizin derinliklerine büyük ve kalıcı zararlar vermiş olur…”
John Holt
********************
“Bütün gün okuldaysanız, bir diktatörlük altında nasıl yaşanacağını öğrenirsiniz…” Okul zili çaldığında defterinizi kapatırsınız, izin almadan konuşamazsınız… Size günün altı saati boyunca ne yapacağınız, ne söyleyeceğiniz, ne düşüneceğiniz dikte edilir…
Grace Llewellyn
**********************
“Eğitimde reform” Çocukların beyinleri ve bedenleri bilimsel olarak kontrol edilirken, eğitim aygıtında, çocukların sıkılmasını ve uyuşmasını önleyecek bazı ıslahatlar yapmak anlamına gelir…
John Taylor Gatto
*************************
“…eğitim öğrenmenin zora ve tacize dayanan bir biçimidir ve örenme sürecine yapılan yıkıcı bir müdahale olmaktan öteye gidememiştir…”
Aaron Falbel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir