Avrupa’da İslam ve Müslüman Azınlıklar kitabını indir

Avrupa’da İslam ve Müslüman Azınlıklar
Küresel gelişimlerin etkisinin yerel boyuta yansımasının tezahürü olarak Müslümanların, tüm dünyada maruz kaldıkları problemlerin, yerel anlamda Norveç’te de yansımaları, mevcut olan bir durumdur. Bu doğrultuda ideal İslam ile gelişen sosyo-kültürel oluşumların şekillendirdiği reel İslam anlayışı, Müslümanlar arasında ciddi bir inanç-amel boyutunda, zihinsel bir çatışmayı doğurmaktadır. Özellikle yaşadıkları sosyo-kültürel ortamın şartları Müslümanları, inanç ve pratik boyutta zor durumda bırakmaktadır. Bu doğrultuda, “Her ortamda yaşanabilen bir İslam” ideal ve ülküsüyle hareket eden Müslümanların, mevcut küresel ve yerel sorunlar karşısında nasıl bir tutum ve tavır içerisine girmesi gerektiği, Kelam ilminin cevap arayacağı bir husustur.
Söz konusu bu arayış ekseninde elinizdeki eserin ana temasını başta Kelam ve Sosyal Teoloji olmak üzere Dinler Tarihi, Sosyoloji ve Din Sosyolojisi verileri oluşturmuş; bu suretle eser, disiplinler arası bir muhtevaya sahip bir özellik kazanmıştır.
Bilindiği gibi dinamik bir yapıya sahip olan Kelam ilminin, İslami inanç konuları, Müslümanların inanç problemlerini inceleyen ve bu sorunlara yol açan sosyo-kültürel etkenlerin muhtevası ve nedenselliği üzerinde duran temaları ele alması, onun doğası gereğidir. Zira Kelam ilminde ele alınan, temel inanç konuları sabit olmakla birlikte, meselelerinin ele alınış ve işleniş tarzı, zaman ve mekânlara göre değişebilmektedir. Bu doğrultuda, söz konusu eser, mümini inanç konularında aydınlatmayı, bu inanç konularına karşı ileri sürülen itirazları savuşturmayı, İslam’ı savunmayı ve Müslümanın kuşkularını gidermeyi üstlenen Kelam ilminin, Avrupa’nın merkezinde dönemin problemlerine ve yeni ortaya çıkan problemlere çözüm önerileri getirmesi bakımından da bir işlev görecektir. Bu bağlamda elinizdeki eserde daha çok Sosyal Teoloji alanı doğrultusunda Norveç’te yaşayan Müslümanların, itikadi ve ameli sorunlarını, inanç ve pratik yaşamlarını şekillendiren etkenler ile son dönemlerde gittikçe artış gösteren İslamofobi ve Anti-İslamizm gibi İslam karşıtı söylemler üzerinde durulmuş; İslam’a yönelik saldırıların ortadan kaldırılmasına ve zihinlerde oluşan soruların cevaplarının bulunmasına yönelik bir takım veriler sunulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir