Din Sosyolojisi Perspektifinden Kur’an’da Toplumsal Çatışma kitabını indir

Din Sosyolojisi Perspektifinden Kur’an’da Toplumsal Çatışma
Toplumların birbirleriyle çatışmaları tarihte çok büyük etkiler oluşturmuştur. Tarafların sosyal hayatları bu çatışmalar ile şekillenmiş ve sosyal yapılar bu çatışmalarla büyük ölçüde değişmiştir. Din, ekonomi, coğrafi keşif, sosyal düzensizlik, rekabet ve güç elde etme gibi birçok faktör çatışmaları tetikleyebilmiş; fakat görünen bu faktörlerin ardında oldukça farklı sebepler de olabilmiştir.
 
Bu araştırma Sosyoloji disiplininin toplumsal çatışma olgusunu nasıl değerlendirdiğini genel hatlarıyla sunmayı, dinî açıdan toplumsal çatışmaların oluşum süreçlerini ortaya koymayı ve Kur’an’a göre toplumsal çatışma olgusunu Din Sosyolojisi perspektifi üzerinden çeşitli yönleriyle incelemeyi amaçlamaktadır.
 
Bu araştırmanın en önemli yönlerinden birisi, Kur’an’da yer alan toplumsal çatışmaların taraflarını ele alırken sosyolojik açıdan yapılan kategorik bir sınıflandırma üzerinden gayrimüslimler ve kâfirler arasında bir ayrıma gitmesidir. Bu yöntemsel yaklaşım ile Kur’an’da yer alan toplumsal çatışmaların anlaşılmasına önemli bir katkı sunulması hedeflenmektedir. Çalışmanın diğer bir kritik yönü, hem tarihteki hem de günümüzdeki Müslümanların zihinlerinde yer alan ve toplumsal çatışmaları yönlendiren dinî düşüncelerin beslendikleri kaynakları ortaya çıkarmaya çalışmasıdır. Böylece çatışma süreci ve alanlarının öğrenilmesiyle toplumsal çatışmaların Müslüman toplumlardaki yansımalarının neler olduğu öğrenilebilecek ve toplumsal çatışmaların farklı yönlerinin nasıl olduğu daha iyi kavranabilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir