Göstergebilimcinin Kitabı (12-D-6) kitabını indir

Göstergebilimcinin Kitabı (12-D-6)
İnsanı kuşatan anlamlar evreninde, bildirişim amacıyla kullanılan doğal dillerin yanı sıra davranışlar, tutkular, inanışlar, töreler, toplumsal törenler, siyasal rejimler, reklamcılık, moda, yazılı basın, sözlü basın, mimarlık düzenleri, bilim dilleri, resim, müzik, tiyatro, sinema, yazın, vb, anlamlı birimler diye tanımlayabileceğimiz göstergelerden oluşan dizgilerin bazıları.
Göstergebilimin (semiyotik ya da semiyoloji) amacı da işte bütün bu anlamlı dizgeleri hem kavrayabilecek hem de yorumlayabilecek bir çözümleme ve yeniden yapılandırma modeli sunmak. Mehmet Rifat’ın kaleme aldığı Göstergebilimcinin Kitabı, tasarlanışı ve adlandırılışı çok eskilere dayanan ama gelişmesini ancak XX. Yy’da, özellikle de XX. Yy’ın ikinci yarısında yaşayan, dolayısıyla görece olarak “genç” diye kabul edebileceğimiz bu bilim dalının işlevini, tarihçesini çağdaş kuramlarını, bu kuramlara bağlı temel kavramları, ilkeleri ve yayınları olabildiğince ayrıntılı bir biçimde vermeye çalışmakta, göstergebilimin yazın olayına daha doğrusu “yazınsallık” kavramına bakışını tartışmakta ve göstergebilimsel çözümleme modellerinden birinin bir anlatıya (masala) nasıl uygulanabileceğini göstermektedir.
Bu kitap, göstergebilimcinin yanında taşıyabileceği bir yol gösterici: Bir Vade-Mecum (“Git Benimle”) ya da bir Veni-Mecum (“Gel Benimle”).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir