Güneyin İsyanı: Küresel İşçi Sınıfının Gelişi
Gelişmiş ülkelerdeki emekçiler köşelerine çekilmiş gibi görünse de, üretim alanındaki mücadele dünyanın Güney Yarıküresi’nde tüm hızıyla sürüyor. Güneyin İsyanı’nda Immanuel Ness, kontrolden çıkmış olan endüstriyel kapitalizmin yayılmasına karşı işçilerin mücadele verdiği üç önemli ülkeye dair kapsamlı bir inceleme sunuyor: Çin, Hindistan ve Güney Afrika.
Öncelikle bu ülkelerin günümüzdeki koşullarını belirleyen geniş ölçekli tarihsel güçleri, örneğin emperyalizmin etkisini, uluslararası sendikal hareketin çöküşünü, sınıf mücadelesini ve emek rezervlerinin genişlemesini ele alan Ness, ardından odağını bu üç ülkedeki alt sınıf isyanlarının özgül koşullarına çeviriyor: Güney Afrika’daki madencilerin militan mücadelesi, Hindistan’daki yeni emek örgütleri ve Çin’deki işçi isyanlarının yükselişi.
Geniş çaplı alan araştırmalarının ürünü olan Güneyin İsyanı, Güney Yarıküre’deki yeni endüstri proletaryasının bir resmini sunuyor – bütünüyle güvencesiz, tedirgin bir hayat süren, ama aynı zamanda kapitalizm karşıtı mücadele ve dayanışma konusunda yeni bir umudu canlandıran emekçi kitlenin resmini…
Immanuel Ness, New York Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde ders vermektedir.