Sırbistan-Karadağ Bölgesi Boşnak Halk Dansları Giysilerinde Türk Kültürü Etkisi
Balkanlar, dünyanın en eski yerleşim alanları arasında yer alan Avrupa ve Asya kıtalarının birleştiği noktada olması dolayısıyla göç ve ticaret yollarının kesiştiği bir konumda bulunmaktadır. Bu konumun doğurduğu en önemli sonuçlardan biri kültürel etkileşim ve zenginleşme olmuştur.
Balkan coğrafyasındaki kültürel zenginliğin en önemli parçalarından biri olan Boşnaklar, bölgedeki farklı ülkelerin idaresinde varlıklarını devam ettirmektedirler. Bosna-Hersek başta olmak üzere Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Hırvatistan Boşnakların yaşadıkları ülkeler arasında yer almaktadır.
İslam dinine mensup olmaları dolayısıyla bölgede yaşayan topluluklardan inanç bakımından ayrılan Boşnaklar, yaklaşık 600 yıl süren Osmanlı hâkimiyeti döneminde bir bakıma Anadolu’dan gelen Türk kültürünün kolayca yansıtan bir ayna olmuştur. Bu sebeple Türk kültüründe yer alan birçok unsurla Boşnak kültüründe karşılaşmak mümkündür.
Halk kültürünün önemli bir kısmını oluşturan halk dansları ve bu halk danslarında kullanılan kıyafetler, kültürel etkileşimin izlerini göstermesi bakımından oldukça büyük önem arz etmektedir. Kültürel etkileşimin boyutlarının tespit edilebilmesi bakımından alanda yapılacak çalışmaların artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.